Het Verlangen

12 mei 2014

Nieuw kunstwerk van Luk Van Soom voor Minderhout

Hoogstraten realiseert tegen het einde van 2014 een blijvende herinnering aan het herdenkingsjaar ‘200 jaar Slag van Hoogstraten’ met een bronzen beeld van Luk Van Soom in het dorpscentrum van Minderhout, destijds één van de brandpunten van de strijd.
toon.verheijen@gazetvanantwerpen.be
Vrijdag 9 mei 2014

Sinds het eerste weekend van mei kan vrijwel iedereen in Hoogstraten en de ruimere regio zich wel een beeld vormen van de Slag van Hoogstraten die zich 200 jaar afspeelde. Op vrijdag 2 mei paradeerden honderden internationale figuranten in historische kostuums over de Vrijheid, op 3 mei vond een herdenkingsceremonie plaats in het dorpscentrum van Minderhout, en op 3 en 4 mei bezochten zo’n 13.000 mensen het kamp en de evocatie van de veldslag vlakbij het kasteel van Hoogstraten.

Dat weekend vol ‘levende geschiedenis’ is echter zeker niet het enige luik van het herdenkingsjaar rond de Slag van Hoogstraten. Vanaf augustus loopt in het stedelijk museum een thematentoonstelling rond de Slag. In november presenteert La:ch vzw, de makers van de musical Gelmel in 2010, met financiële ondersteuning van het stadsbestuur, Erfgoedcel Noorderkempen, provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid haar nieuwe familiemusical ‘1814, de vergeten veldslag’, die alvast een minstens even groot spektakel belooft te worden.

In het najaar wordt echter ook een blijvende herinnering aan het themajaar onthuld in het dorpscentrum van Minderhout. “Het stadsbestuur voorzag een budget van 25.000 euro en organiseerde een ontwerpwedstrijd voor een nieuw openbaar kunstwerk rond het thema ‘oorlog en vrede’. Maar liefst 45 kunstenaars stuurden een ontwerp in ter beoordeling door de jury, samengesteld uit leden van cultuur- en dorpsraad, leerkrachten van IKO en een vertegenwoordiger uit de projectgroep 1814”, zegt cultuurschepen Joyce De Sager (N-VA). “De inzending van Luk Van Soom uit Rijkevorsel, ‘Het Verlangen’, kwam als winnaar uit de beoordeling.”

Met ‘Het Verlangen’ behandelt hij het thema ‘oorlog en vrede’ op een heel eigen, persoonlijke manier. Hij kiest niet voor kanonnen of geweren, maar focust op het verlies dat zo vaak met oorlog gepaard gaat: verlies van bezittingen, van levens, van geliefden. Tegelijkertijd betekent oorlog ook verlangen: naar vrede, naar het normale leven, naar de toekomst, naar die mensen waarvan je gescheiden werd.

Luk beeldt dit verlangen en verlies uit in twee geliefden: de man, ver verwijderd van zijn geliefde, schrijft haar een brief om zijn hart te luchten. De vrouw lijkt te zweven: leeft zij nog of is ze dood? Is ze er echt, of is ze maar een droombeeld?

“Het beeld wordt uitgevoerd in brons en krijgt een mooi plaatsje bij de kerk en het dorpsplein van Minderhout, in 1814 één van de brandpunten van de strijd. Streefdatum voor de onthulling van het levensgrote beeld is 11 november 2014, de dag van Wapenstilstand”, zegt de schepen nog.

Luk Van Soom is een Belgisch beeldend kunstenaar met een indrukwekkend cv. Hij werd op 27 oktober 1956 in de Antwerpse Kempen geboren en zette op zijn zeventiende zijn eerste stappen in de kunstwereld. Veertig jaar later heeft hij tal van tentoonstellingen, opdrachten en projecten in binnen- en buitenland op zijn naam. Zo vertegenwoordigde hij België op de Wereldtentoonstelling in Sevilla in 1992, zette hij voor Beaufort (2006) een twaalf meter hoge metalen lampenboom op het strand, en creëerde hij met monumentale beelden als Walhalla (1993) en De man van Atlantis (2003) herkenbare stadsgezichten in steden als Antwerpen en Brussel. Van Soom is een verteller die de realiteit naar zijn hand zet met grote stielvaardigheid en muurvast vertrouwen in de kracht van zijn kunst. Een sterrenmaker die met open blik en handen naar de hemel reikt, maar met zijn voeten verankerd blijft in de Kempense klei.

Toon Verheijen